Beijing untuk meningkatkan bekalan cip automotif

Dalam2022 Persidangan Rantaian Bekalan Automotif ChinaMenurut Shanghai Securities News, Yang Xudong, seorang pegawai di Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat China (MIIT), berkata pada pertemuan itu pada hari Selasa bahawa kerajaan akan berusaha untuk menyokong industri cip komputer automotif domestik.

Yang mengatakan bahawa pihak berkuasa yang kompeten akan terus membimbing perusahaan untuk meningkatkan penyelidikan teknologi cip automotif, mempromosikan peningkatan keupayaan pembuatan barisan pengeluaran cip automotif, memandu pengembangan kemampuan pengujian dan pensijilan kelas automotif, memperkuat promosi dan penerapan penyelesaian cip automotif, dan menggunakan dasar yang relevan untuk mempromosikan aplikasi batch produk cip automotif.

Pada saat yang sama, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat akan meningkatkan dukungan kebijakan untuk memberikan peranan penuh kepada peranan utama pemerintah daerah dan perusahaan terkemuka dalam industri. Ini akan mempromosikan peningkatan kapasiti bekalan cip automotif, terutama dalam bidang tenaga baru, kereta pintar, dan pemanduan autonomi, untuk merebut peluang dan membuat terobosan untuk mendukung pengembangan industri automotif.

Yang Xudong mengatakan bahawa pembuatan maklumat elektronik dan pembuatan kenderaan, sebagai dua industri tonggak penting dalam pembangunan ekonomi China, telah berkembang pesat dan memberi kesan besar pada rantaian bekalan. Cip automotif adalah bahagian utama.

Lihat juga:Pengeluaran kenderaan Shanghai kembali ke tahap pra-wabak

Oleh kerana permintaan pasaran yang bersejarah dan kitaran, ditambah dengan bekalan litar bersepadu yang ketat dan wabak yang berterusan, mengekalkan bekalan cip yang stabil telah menjadi tumpuan syarikat rantaian bekalan automotif dalam dua tahun terakhir.

Guo Shougang, seorang lagi pegawai Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, mengatakan pada persidangan itu bahawa pemerintah akan terus memperhatikan penawaran dan permintaan kerepek automotif, menjaga komunikasi, meningkatkan mekanisme kerjasama industri, dan mendukung perusahaan untuk melakukan peruntukan inventori sukarela dan pinjaman produk. Menyusun senarai produk cip automotif yang sangat diperlukan, dan mempromosikan kerjasama antara kenderaan lengkap, alat ganti kenderaan, dan syarikat cip. Kerajaan akan menyokong syarikat cip untuk mempercepat pengembangan kapasiti pengeluaran dan meningkatkan penawaran. Dengan terbitnya sistem standard teknologi cip automotif, kemampuan perkhidmatan ujian pihak ketiga akan ditingkatkan, dan insurans khas untuk cip automotif dan persekitaran pembangunan yang baik akan dibentuk.