Beberapa pertandingan e-sukan di China mengumumkan had umur sebagai tindak balas terhadap perubahan dasar

Pentadbiran Akhbar dan Penerbitan Nasional China mengeluarkan notis beberapa hari yang lalu untuk memperkukuhkan lagi pengurusan dan mencegah kanak-kanak di bawah umur daripada terlalu terlibat dalam permainan dalam talian. Pada masa ini, beberapa pertandingan e-sukan juga mula mengehadkan usia peserta.

Sebagai contoh, Peace Elite Professional League (PEL) mengumumkan bahawa ia akan melaksanakan kerja pematuhan pada usia para peserta.

Bukan hanya itu, Jawatankuasa Pertandingan Kings Honor Game Kings Professional League (KPL) mengumumkan pada 1 September bahawa had umur KPL dan KGL akan disesuaikan, yang mewajibkan pemain berusia lebih dari 18 tahun sebelum mereka dapat mengambil bahagian. Sementara itu, semua prosedur untuk pameran bakat dan pertukaran kelab akan diset semula. Sebelum ini, KPL membenarkan pemain berusia 16 tahun ke atas untuk mengambil bahagian.

Pada masa yang sama, TJSports mengumumkan pada hari Selasa bahawa sebagai tindak balas positif terhadap dasar kebangsaan terkini, syarikat itu menyesuaikan pematuhan umur pemain, dan jadual beberapa permainan mungkin diselaraskan.

Lihat juga:Tencent mengehadkan jumlah jam yang boleh dimainkan oleh kanak-kanak di bawah umur setiap minggu

TJ Sports adalah syarikat operasi sukan yang diasaskan bersama oleh Tencent Interactive Entertainment dan Riot Games, dengan modal berdaftar 530 juta yuan ($81.96 juta). Kedua-dua syarikat telah menubuhkan pasukan e-sukan khas untuk memberi tumpuan kepada pembinaan dan operasi ekologi e-sukan.