Bahagian pasaran China mengatasi Eropah, pengeluaran Tesla Shanghai kekal kukuh

Tesla Inc., sebuah syarikat kereta elektrik yang berpusat di California, mengeluarkan laporan pendapatan suku kedua 2021 pada hari Selasa, menunjukkan bahawa prestasi pembuatan dan penjualannya di pasaran China menjanjikan.

Selain mencatat rekod suku tahunan untuk penghantaran dan pendapatan global-lebih daripada 200,000 kenderaan dan keuntungan $1.1 bilion-Tesla mengumumkan bahawa ia telah “menyelesaikan transformasi kilang Shanghai yang besar sebagai pusat eksport kenderaan utama”.

Setelah memulakan pengeluaran pada tahun 2019, kilang besar syarikat di wilayah Pudong Shanghai kini mempertajam jangkaan kapasiti 500,000 kenderaan setahun, termasuk reka bentuk Type 3 dan Type Y syarikat.

Kilang Shanghai kini dapat dilaksanakan lebih banyak untuk membantu mengurangkan kelewatan penghantaran Tesla ke pasaran Eropah, di mana syarikat itu mengatakan “permintaan masih jauh melebihi penawaran”. Memburukkan lagi keadaan Tesla di rantau ini,Pembinaan bangunanSebuah kilang besar di luar Berlin baru-baru ini terhalang oleh penentangan tempatan dan halangan birokrasi yang ditimbulkan oleh pihak berkuasa Jerman.

Pendapatan itu juga memberikan petunjuk positif mengenai prestasi Tesla di kalangan pengguna China.

Awal bulan ini, Tesla ChinaPembukaanModel Y baru untuk pasaran China berharga 276,000 yuan ($42,000)-jauh lebih murah daripada kereta lain yang ditawarkan syarikat itu. Langkah itu terbukti berjaya setakat ini kerana gelombang pembelian China menangguhkan penghantaran pesanan Y baru hingga awal Oktober.

Lihat juga:Tesla melancarkan Model Y siri standard yang lebih murah untuk pasaran China

Pemfailan itu juga menyatakan bahawa Tesla kini mempunyai pangsa pasar yang lebih besar di China daripada di Eropah dan kini menyumbang lebih dari 1% dari semua kenderaan ringan di negara ini, menurut anggaran syarikat.

Dari segi bahagian pasaran, China kini hanya ketinggalan di Amerika Syarikat/Kanada, di mana Tesla Motors menyumbang sekitar 1.7%.

Angka-angka ini menunjukkan bahawa Tesla telah berjaya mengatasi beberapa siri kemunduran utama yang dihadapi baru-baru ini ketika cuba menembusi pasaran China, termasuk bulan lepasKenangan lembutHampir 300,000 kereta buatan China.

Lihat juga:Tesla untuk’mengingat’ Model 3 dan Model Y di China untuk kemas kini perisian dalam talian

Di samping itu, kekurangan cip global dan kesesakan pelabuhan serantau telah menambahkan kekangan lebih lanjut terhadap pengeluaran Tesla di Shanghai. “Pembekalan komponen akan memberi kesan yang kuat terhadap kadar pertumbuhan penghantaran kami sepanjang tahun ini,” kata Tesla dalam laporannya.

Gergasi kereta elektrik juga menghadapi hubungan awam yang dramatikKrisisAwal tahun ini, di China, penjualan domestik jatuh sementara di tengah tuduhan kegagalan brek dan tekanan dari pihak berkuasa negara.

Lihat juga:Pesanan Tesla di China dipotong separuh pada bulan Mei kerana tekanan peraturan dan krisis hubungan masyarakat, kata laporan itu

Oleh kerana permintaan China untuk kereta penumpang tenaga bersih terus berkembang, kemampuan Tesla untuk mengekalkan reputasi yang baik dan kapasiti pengeluaran domestik yang tinggi akan sangat penting.