Badan pengurusan tertinggi China dakwa budaya kerja ‘996’ haram

Khamis lepas, Kementerian Sumber Manusia dan Keselamatan Sosial China dan Mahkamah Agung mengeluarkan memorandum kolektif mengenai sepuluh keputusan mahkamah yang berkaitan dengan pertikaian lebih masa di tempat kerja, dan mengatakan budaya kerja “996”-jadual kerja 12 jam, enam hari yang popular di kalangan syarikat teknologi China sehingga baru-baru ini-adalah pelanggaran serius terhadap undang-undang mengenai waktu kerja maksimum.

Undang-undang buruh China menetapkan bahawa “majikan dapat memperpanjang waktu kerja mereka setelah berunding dengan kesatuan sekerja dan pekerja kerana keperluan pengeluaran dan operasi, dan waktu kerja yang diperpanjang umumnya tidak melebihi satu jam sehari. Sekiranya waktu kerja perlu diperpanjang kerana alasan khas, waktu kerja harus diperpanjang tidak lebih dari tiga jam sehari dan tidak lebih dari 36 jam sebulan sambil memastikan kesihatan pekerja. “

Dalam satu kes, seorang individu bernama Zhang bergabung dengan syarikat kurier pada bulan Jun 2020 dan diminta bekerja 6 hari seminggu, dari jam 9 pagi hingga 9 malam. Dua bulan kemudian, Zhang enggan bekerja lebih masa dengan alasan bahawa waktu kerjanya serius melebihi had atas yang ditetapkan oleh undang-undang, dan syarikat itu menamatkan kontrak buruh dengan Zhang. Kemudian Zhang memohon kepada Suruhanjaya Timbang Tara Pertikaian Tenaga Kerja dan Sumber Manusia untuk membalas dendam.

Mahkamah Agung Rakyat menganalisis kes khas ini dan percaya bahawa sistem lembur yang dirumuskan oleh majikan adalah haram, dan klausa lembur dalam kontrak buruh harus dianggap tidak sah dan tidak sah.

Lihat juga:Di sebalik budaya kerja berlebihan 996 China: Shentong Express memecat pekerja yang enggan bekerja lebih masa

Kes-kes pertikaian buruh yang baru-baru ini diumumkan juga melibatkan persoalan mengenai “adakah pekerja dan majikan dapat membuat perjanjian untuk mengetepikan gaji lebih masa”,” adakah gaji lebih masa dapat dituntut”, dan “ketika pekerja bekerja lebih masa dan mengalami kecederaan yang berkaitan dengan pekerjaan, Analisis sama ada majikan dan penyedia perkhidmatan penghantaran buruh harus menanggung bersama dan beberapa tanggungjawab untuk pampasan, dan sama ada majikan dan pekerja dikehendaki membayar lebih masa mengikut undang-undang apabila mereka bersetuju dengan sistem pakej gaji.

Pertikaian kematian yang terlalu banyak baru-baru ini di beberapa industri dan perusahaan mewakili kebimbangan yang meluas dalam masyarakat Cina. Undang-undang Tertinggi menetapkan bahwa pekerja menikmati hak dan kepentingan yang sesuai seperti imbuhan pekerja, rehat dan percutian sesuai dengan undang-undang. Kali ini kedua-dua agensi pemerintah bersama-sama mengeluarkan kes-kes khas kepada masyarakat, bertujuan untuk mengingatkan majikan untuk memperhatikan risiko haram, mempromosikan peraturan pekerjaan sesuai dengan undang-undang, menjelaskan harapan pekerja untuk perlindungan hak, dan membimbing pekerja untuk melindungi hak mereka secara rasional dan sah.