Audi menyaman NIO kerana melanggar nama kereta

Akhbar JermanPerniagaan JermanMelaporkan pada hari Khamis bahawa Audi Volkswagen telah mengajukan tuntutan di mahkamah Munich yang menuduh NIO China melanggar hak cap dagang Audi.

Tuntutan itu berkaitan dengan dua model Audi, S6 dan S8, dan keputusan NIO untuk menamakan dua modelnya ES6 dan ES8. Jurucakap Audi mengesahkan tuntutan itu, sementara jurucakap NIO mengatakan pihaknya tidak akan mengulas mengenai tuntutan mahkamah yang sedang berlangsung.

NIO mengeluarkan model ES8 pada Disember 2017 dan model ES6 pada 2018. Kedua-dua model ini telah dijual selama lebih dari empat tahun, menjual lebih dari 100,000 unit. Audi S6 dan S8, sebaliknya, adalah versi prestasi sedan A6 dan A8nya, yang bermula pada tahun 1990-an.

NIO kini menawarkan ES7, ES8, ES6, EC6, ET7 dan ET5 dengan ES7 baru sahaja dilancarkan pada 15 Jun lalu. Sebelum pelancaran ES7, pengasas NIO William Li adalah yang pertama mengumumkan rancangan kemas kini perkakasan untuk ES8, ES6 dan EC6 di China pada sidang media tersebut. Pengguna boleh membayar 12,600 yuan ($1,880) untuk peningkatan perkakasan untuk platform pengkomputeran kokpit digital Qualcomm 8155, modul komunikasi 5G, kamera dashcam 800W piksel, gambar pandangan sekeliling 360 darjah dan kamera kabin. Ini akan meningkatkan pengalaman fungsi seperti kelajuan boot konsol tengah dan gambar tempat letak kereta. Menurut rancangan NIO, program kemas kini perkakasan yang disebutkan di atas dan rancangan produk baru dijangka akan dilaksanakan pada bulan Ogos tahun ini.

Lihat juga:NIO melancarkan SUV ES7 sederhana dan besar elektrik pintar

NIO kini menjual produk terutamanya di pasaran China. Mei lalu, NIO memasuki pasaran Norway dan merancang untuk melancarkan kereta baru di Jerman, Belanda, Sweden dan Denmark pada akhir tahun ini. Syarikat itu telah mula menjual model ES8 di Norway dan merancang untuk melancarkan sedan elektrik ET7 di Jerman.