Aplikasi Car-hailing Brazil 99 akan bekerjasama dengan BYD untuk menguji kenderaan elektrik

Aplikasi penumpang Brazil 99 berkata ia telah menandatangani perjanjian dengan pembuat kereta China BYD untuk mula menguji kenderaan elektrik yang dibangunkan untuk pemandunya,ReutersDilaporkan pada 12 Julai. Ujian akan bermula minggu ini di Sao Paulo, Brazil, dengan tujuan untuk mempercepat penggunaan kereta elektrik untuk armada 99.

99, yang mempunyai lebih daripada 750,000 pemandu aktif bulanan dan lebih daripada 20 juta pengguna di Brazil, komited untuk mendaftarkan 10,000 kenderaan elektrik di platformnya menjelang 2025.

Thiago Hipolito, pengarah inovasi 99, mengatakan: “Penggunaan kenderaan elektrik secara besar-besaran di China telah disesuaikan oleh pemandu di platform, yang secara semula jadi memerlukan infrastruktur yang berkaitan, seperti stesen pengisian bateri.”

99 memulakan perkhidmatan di Sao Paulo, Brazil pada tahun 2012. Pada Januari 2017, 99 menerima dana dari syarikat gergasi teksi China, Didi. Pada bulan Mei 2017, SoftBank mengetuai pusingan pembiayaan baru berjumlah AS $100 juta. Pada 3 Januari 2018, Didi memperoleh 99 baki saham dengan jumlah yang tidak didedahkan, dengan jumlah yang dikhabarkan sebanyak $600 juta.

BYD memperkenalkan SUV elektrik tulennya, Tang EV, ke pasaran Brazil pada awal tahun ini, dan baru-baru ini melancarkan sedan unggulan elektrik tulennya Han EV. Kereta elektrik Han berharga 760,000 yuan ($113,073) di dalam negara-tiga kali ganda dari China, tetapi ia masih menerima banyak pesanan.

Lihat juga:BYD mendedahkan kemajuan perniagaan Brazil

Dengan produk yang lebih pelbagai, BYD mempercepat penggunaannya dalam rantaian industri kenderaan tenaga baru tempatan. Pada masa ini, syarikat telah melancarkan kilang bateri kuasa di Brazil, yang akan menyediakan komponen teras untuk pelbagai model BYD. Di masa depan, dengan pembentukan barisan pengeluaran tempatan untuk kereta penumpang, kilang bateri kuasa tidak lagi hanya melayani kenderaan komersial seperti kereta penumpang, van, dan trak. Menurut data yang dikeluarkan oleh Anfavia, penjualan kenderaan tenaga baru Brazil adalah 35,000 pada tahun 2021, mencapai pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 77%.