Anggota pengasas Alibaba mengundurkan diri dari afiliasi pendidikan Taobao

Platform pertanyaan maklumat perniagaan Tianyan Check menunjukkan bahawa pada hari Jumaat,Afiliasi Pendidikan Taobao Alibaba (China) Education Technology Co., LtdStruktur kakitangan kanan telah berubah. Zhao Jing telah menggantikan Dai Chudi sebagai wakil sah syarikat. Trudy telah meletak jawatan sebagai pengerusi dan pengurus besar syarikat, dengan Zhao Jing sebagai pengarah eksekutif dan pengurus besar syarikat yang baru.

Taobao Education menjawab bahawa ini adalah perubahan normal entiti undang-undang korporat dan tidak ada kaitan dengan pengurusan syarikat.

Alibaba (China) Education Technology Co., Ltd. ditubuhkan pada tahun 2009, dan jenamanya termasuk Taobao University dan Taobao Education.

Menurut laman web rasmi Alibaba Group Holdings Limited, Dai bergabung dengan Alibaba pada tahun 1999 dan merupakan sebahagian daripada pasukan pengasas syarikat itu. Dia kini menjadi presiden Alibaba Industrial E-commerce (sebelumnya “B2B Business”) dan Community E-commerce.

Lihat juga:Alibaba menarik diri dari Youku, anak syarikat Quantudou mengambil alih

Sebelum peranannya sekarang, Dai Bingguo berkhidmat sebagai ketua pegawai pelanggan syarikat, naib presiden kanan sumber manusia dan pentadbiran di Taobao dan Alibaba, timbalan ketua pegawai manusia dan ketua pegawai manusia Alibaba Group, dan pengurus besar Alibaba.com. Sebelum ini, beliau adalah naib presiden sumber manusia di Yahoo China, pengurus besar pertama cawangan Guangzhou syarikat itu, dan pengarah jualan kanan TrustPass, biro kredit pihak ketiga syarikat itu.