Anggota pasukan pengasas Xiaomi adalah pengurus besar Yitong Technology

Yitong Technology mengeluarkan pengumuman pada hari Selasa yang mengatakan:Ia telah mengupah Sun Peng sebagai pengurus besarSun Peng lulus dari Sekolah Sains Komputer dan Teknologi, Universiti Sains dan Teknologi China, bekerja di Microsoft Asian Engineering Academy, dan merupakan ahli pasukan keusahawanan Xiaomi.

Sun Peng adalah salah seorang ketua pengasas MIUI dan salah satu daripada tiga jurutera pertamanya. Pada masa awal MIUI, beliau memegang beberapa jawatan dan membentuk banyak pasukan baru dalam syarikat itu. Sun membantu membina MIUI, sistem operasi telefon pintar pihak ketiga yang dikembangkan, dioptimumkan dan disesuaikan khusus oleh Xiaomi berdasarkan Android. Ia juga berfungsi sebagai produk pertama Xiaomi. Sejak dilancarkan pada bulan Ogos 2010, versi alpha mempunyai lebih daripada 500 juta pengguna domestik dan asing, menyokong 80 bahasa di 221 negara dan wilayah di seluruh dunia.

Sun Peng juga merupakan salah satu pemimpin pengasas Xiaomi Ecological Chain. Pada tahun 2014, beliau berpindah dari MIUI ke Xiaomi Eco-Chain sebagai pengarah perancangan produk. Pada akhir tahun 2017, Sun Peng berkhidmat sebagai ahli Jawatankuasa Teknikal Internet of Things dan kemudian dipindahkan ke Jabatan Pelaburan Strategik. Sehingga 2021, Xiaomi telah melabur di lebih daripada 300 syarikat IoT dan membina sejumlah syarikat unicorn termasuk Zepu Health.

Pada Februari 2022, Sun Peng secara rasmi bergabung dengan Yitong Technology. Beliau mempunyai latar belakang profesional kanan dan pengalaman pengurusan yang luas dalam sistem operasi, IoT dan bidang lain. Sebagai pengurus besar, dia dapat memimpin syarikat untuk mencapai kejayaan perniagaan baru dan peluang pertumbuhan.

Teknologi Yitong ditubuhkan pada tahun 2004. Sejak penubuhannya, syarikat ini telah melabur puluhan juta yuan untuk menandatangani perjanjian teknologi strategik dengan Infineon (salah satu daripada tiga syarikat semikonduktor terbesar di dunia), MediaTek (syarikat cip terkenal), dan VIA Technologies (penyedia penyelesaian 3G) untuk meningkatkan Keupayaan penyelidikan dan pengembangan produk.

Sebelum ini, pada Februari 2021, Anhui Shunyuan Shinco Management Consulting Partnership (Limited Partnership), anak syarikat Zepu Health, menyelesaikan pemerolehan 29.99% saham minoriti dalam Yitong Technology dengan harga sekitar 960 juta yuan (AS $1521.9 juta) dan menjadi pemegang saham pengendali. Selepas itu, Yitong Technology menubuhkan anak syarikat milik penuh Hefei Whale Microelectronics dan meningkatkan modal berdaftarnya menjadi 50 juta yuan (7.9 juta dolar AS).

Lihat juga:Zepp Health mengeluarkan jam tangan pintar Amazfit GTR 3 dan GTS 3 Series

Yitong Technology akan mendedahkan laporan tahunan 2021 pada 14 Mac. Ramalan prestasi yang dikeluarkan sebelum ini menunjukkan bahawa keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemilik syarikat tersenarai adalah antara 27 juta yuan (4.3 juta dolar AS) dan 29.5 juta yuan (4.7 juta dolar AS), meningkat 192.5% -219.5% berbanding tempoh yang sama tahun lalu.