Anak syarikat platform e-dagang mewah Saiku Shanghai mengeluarkan notis permohonan kebankrapan

25 Ogos,Kes tinjauan kebankrapan baru Shanghai Saiku E-commerce Co., Ltd., sebuah syarikat gabungan platform e-dagang mewah SaikuPemohon adalah Shanghai Weiqi Trading Co., Ltd., dan mahkamah penaja adalah Mahkamah Rakyat Menengah Ketiga Shanghai.

Syarikat ini ditubuhkan pada September 2013 dengan modal berdaftar 120 juta yuan (AS $17.51 juta). Wakil sahnya adalah Meng Xiangjun, yang dimiliki sepenuhnya oleh Beijing SECCO Trading Co., Ltd. Perlu disebutkan bahawa Beijing SECCO Trading juga diberitahu mengenai pemberitahuan permohonan kebankrapan dua kali.

Sejak tahun lalu, ada laporan berturut-turut bahawa Saiku mempunyai masalah seperti tunggakan gaji pekerja, tunggakan pembayaran pembekal, dan pengguna yang membuat pesanan tanpa penghantaran dan tidak ada pengembalian dana. Platform pertanyaan komersial Tianyan Check menunjukkan bahawa Beijing SECCO Trading Co., Ltd. disenaraikan oleh mahkamah sebagai syarikat penggunaan tinggi terhad pada bulan Julai tahun ini. Jumlah keseluruhan yang dikuatkuasakan oleh mahkamah kerana gagal melaksanakan kewajiban undang-undang tepat pada waktunya adalah setinggi 21.91 juta yuan (AS $3.2 juta). Ini juga menunjukkan bahawa Secoo mempunyai lebih dari 999 amaran risiko, dan jumlah kes kehakiman yang terlibat adalah 509, di mana 90.18% adalah defendan.

Lihat juga:Secoo, platform e-dagang mewah yang diperangi di semua pihak, menafikan laporan mengenai perbezaan kecil

Tetapi syarikat itu menghadapi lebih daripada sekadar negatif ini. Pada 17 Ogos, Secoo didedahkan bahawa hampir tidak ada pekerja yang pergi, keselamatan sosial pekerja terputus, dan syarikat itu dianggap melarikan diri dengan wang. Namun, Secoo menjawab bahawa ruang pejabat semasa tidak dikurangkan dan berada dalam keadaan normal.

Sehingga penutupan 25 Ogos, harga saham SECOO hanya AS $0.33, dan nilai pasarannya telah menyusut dari US $770 juta pada puncaknya menjadi AS $23.633 juta. Pada bulan Disember 2021, Secoo menerima amaran penghapusan dari Nasdaq. Menurut piawaian Nasdaq, syarikat awam yang berdagang di bawah $1 selama 120 hari berturut-turut akan dipaksa untuk berhenti. Pada kadar semasa, stok SeCoo akan segera dihapuskan.