Amazon menutup 3,000 syarikat e-dagang China kerana melanggar peraturan

Cindy Tay, naib presiden Amazon, menghadiri upacara Amazon di Hangzhou pada hari Jumaat. Dia berkata dalam wawancara dengan mediaAmazon menyekat 600 jenama China dan kira-kira 3,000 akaun pedagang, Telah berulang kali menggunakan fungsi audit platform dengan tidak betul. Larangan itu berlaku setelah beberapa amaran awal.

Dalam temu bual dengan saluran perniagaan China Central Television, Cindy Tai berkata bahawa tindakan keras terhadap akaun perniagaan tidak diarahkan ke China, dan syarikat-syarikat dari negara lain juga terlibat.

“Bahagian perniagaan China di Amazon tidak banyak berubah. Saya berharap dapat melindungi hak pengguna dengan lebih baik dan memastikan bahawa perniagaan menikmati persekitaran perniagaan yang baik di Amazon.” Cindy Day menyebut bahawa ahli perniagaan China tidak terjejas oleh penindasan seperti beberapa syarikat lain. “Walaupun pasaran global dipengaruhi oleh wabak pneumonia mahkota baru, pertumbuhan perniagaan pedagang China di Amazon cukup besar.”

Ketika ditanya apakah pedagang yang dilarang diberi kesempatan untuk mengajukan banding, Cindy Tai menjawab bahawa pedagang memiliki banyak kesempatan untuk mengajukan banding di bawah peraturan Amazon. “Kami hanya akan membuat keputusan seperti itu jika perniagaan sama sekali tidak dapat dipercayai”.

Pada masa yang sama, dia juga menyebutkan bahawa 600 jenama China yang dilarang terlibat dalam pelanggaran selain penggunaan komen yang tidak betul, seperti memalsukan identiti, memberi rasuah (bekerjasama dengan beberapa pihak pasar kelabu), dan menjual produk haram.

Pada tahun 2020, 42% pedagang teratas Amazon berasal dari China, di manaE-dagang rentas sempadan ChinaSudah mencapai 63% di laman web Amazon AS. Walau bagaimanapun, disebabkan oleh undang-undang, budaya dan tabiat perniagaan negara-negara yang berbeza, syarikat akan menghadapi pelbagai risiko dan cabaran apabila memasuki pasaran luar negara.

Lihat juga:Syarikat e-dagang China beralih ke platform lain setelah larangan Amazon

“Pedagang China sangat aktif dan pandai menggunakan alat untuk meningkatkan penjualan. Namun, dari segi alat pembinaan jenama, terdapat jurang besar dalam semangat dan kadar penggunaan penjual China.” Cindy Tay berkata.

Amazon mengatakan bahawa ia juga mempunyai tanggungjawab dan kewajiban untuk memperkuat promosi peraturan dan undang-undang yang relevan di masa depan, dan akan menubuhkan pusat latihan pedagang pertama Amazon di Hangzhou untuk membantu lebih banyak syarikat e-dagang dan meningkatkan kemampuan operasi mereka.