All-Truck Alliance mungkin memperoleh Startup Plus China

Terdapat laporan bahawa platform pengangkutan digital All Truck Alliance akan memperoleh syarikat trak memandu sendiri PlusPertunjukan tasik25 Ogos. Walau bagaimanapun, jurucakap Plus berkata bahawa pakatan semua trak hanya boleh memperoleh bahagian Plus China.

Februari 2021,Plus pembiayaan selesai sebanyak AS $200 juta, dengan All Truck Alliance sebagai pelabur bersama. Prospektus yang dikemukakan oleh All Truck Alliance pada tahun 2021 menunjukkan bahawa sebagai salah satu pemegang saham terbesar Plus, ia sudah memiliki 30% Plus ketika memimpin pusingan pembiayaan pada tahun 2018. Bahagian itu kemudian turun menjadi sekitar 25 peratus setelah membawa pelabur lain.

Sehingga Disember 2020, All Truck Alliance memegang 60.37% hak suara Plus, tetapi mendakwa bahawa ia tidak mempunyai kawalan sebenar terhadap keputusan besar seperti operasi dan aktiviti pembiayaan yang terakhir.

Ditubuhkan pada tahun 2016, Plus mempunyai kemampuan penyelidikan dan pengembangan teknologi pemanduan autonomi L4. Syarikat ini telah menjalin hubungan kerjasama strategik dengan beberapa kilang trak berat dan armada logistik.

Di China, Plus menyokong FAW Jiefang, sebuah syarikat kenderaan komersial terkemuka, dengan melancarkan model trak berat memandu sendiri kelas tinggi yang disebut “J7 L3”, yang dihasilkan secara besar-besaran dan dilancarkan pada pertengahan 2021. Pada masa yang sama, Plus bekerjasama dengan gergasi logistik China SF Express untuk mencapai operasi komersial. Di Amerika Syarikat, Plus melancarkan produk pemanduan automatik yang dihasilkan secara besar-besaran pada tahun 2021 untuk melayani pelanggan logistik terkemuka.

Tetapi pada akhir 2021, Plus menghentikan rancangan penyenaraiannya dengan perjanjian penggabungan dan rancangan penyusunan semula dengan syarikat pemerolehan tujuan khas Hennessy Capital Investments (HCIC V).

Menurut analisis oleh orang dalam industri, setelah kegagalan rancangan penyenaraian, syarikat seperti Plus berusaha mengikuti TuSimple untuk membahagikan perniagaan mereka menjadi dua bahagian, domestik dan AS, dan AS dijangka disenaraikan di Nasdaq. Untuk menampung kerugian para pemegang saham domestik yang besar, mereka harus diberi lebih banyak saham, sehingga kemungkinan besar mereka akan memperoleh kendali sebenarnya dari tim di rumah.

Pengurus Besar China bertanggungjawab untuk semua perkara yang berkaitan di negara ini, sementara dua pengasas utama tinggal di luar negara untuk memantau perniagaan luar negara.

Di samping itu, khabar angin bahawa usaha sama itu akan memperoleh TrunkTech, satu lagi permulaan trak memandu sendiri, telah beredar sejak akhir tahun lalu, yang dilihat sebagai permulaan perubahan besar dalam sektor trak memandu sendiri kelas L4.

Satu sumber memberitahu Huxiu.com bahawa selain kesulitan pembiayaan, TrunkTech juga mulai menurunkan berat badan tahun ini, yang sebenarnya menjadi kebiasaan dalam lingkaran pemanduan autonomi L4.

Lihat juga:Geely untuk memperoleh perniagaan Asia Pasifik Tusimple

Prospek keseluruhan industri trak memandu sendiri tidak optimis. Seorang bekas penjual trak memandu sendiri yang telah pergi mengungkapkan kepada Huxiu kesulitan yang dihadapinya. Dia berkata, “Syarikat logistik besar dan sederhana hanya bersedia melakukan kerjasama strategik dengan syarikat trak memandu sendiri, tetapi mereka tidak berminat untuk membeli produk sebenar. Pengguna individu cenderung membeli.”