Alibaba menghubungkan sepenuhnya Taobao dan Tmall di pasaran dalam talian untuk mewujudkan “sektor perniagaan digital China”

Eksport Media CinaLewatDifahamkan, pada hari Khamis-hanya enam hari setelah Dashian secara rasmi menjalankan “unit digital China” Alibaba-dia mengeluarkan e-mel dalaman yang mengumumkan perubahan perniagaan utama. Ini adalah langkah pertama syarikat gergasi e-dagang yang berpusat di Hangzhou untuk mengubah unit yang baru dibentuk sejak mengumumkan strategi organisasinya untuk meningkatkan ke “pemerintahan yang pelbagai” pada akhir 2021.

Unit perniagaan digital China yang baru ditubuhkan Alibaba termasuk perniagaan pasaran dalam talian Taobao, Tmall dan Alima (), perniagaan runcit B2C syarikat, pasaran komuniti Taocaicai (), Taote () dan Perdagangan Dalam Negeri (CBU).

Lihat juga:Set semula Alibaba: Ketua Pegawai Eksekutif Zhang Yong dan empat eksekutifnya

Perubahan utama penyesuaian ini adalah menghubungkan Taobao dan Tmall sepenuhnya untuk membina struktur organisasi “3 + 2”. Kedua-dua kumpulan perniagaan yang sebelum ini bebas kini bergabung dan mempunyai tiga pusat.

Dua perniagaan e-dagang utama, Taobao Live () dan Taobao Shopping (), yang pada awalnya berafiliasi dengan perniagaan platform marketplace, telah meningkatkan status mereka setelah penyesuaian ini, dan orang yang bertanggungjawab akan melaporkan secara langsung kepada Dashian.

Selain itu, bisnis inovatif seperti Rhino Intelligent Manufacturing () akan terus dikendalikan oleh presiden bisnis. Alimama, platform pemasaran digital kumpulan, akan terus diuruskan oleh Jallow.

Secara khusus, ketiga pusat tersebut berorientasi pengguna, berorientasi perniagaan, dan berorientasi platform, dan orang yang bertanggung jawab semuanya melaporkan kepada Daishan. Seorang pekerja Alibaba mengatakan bahawa tujuan utama membuka Taobao dan Tmall sepenuhnya dan membina struktur organisasi “3 + 2” adalah untuk meningkatkan pengalaman pengguna dan nilai pelanggan.

Lihat juga:Saham Charlie Munger dalam gergasi Internet China Alibaba hampir dua kali ganda

Di peringkat pengguna, Pusat Operasi dan Pembangunan Pengguna telah ditubuhkan, yang diuruskan oleh Xuande. Pusat ini akan mengembangkan produk yang berorientasikan pengguna, termasuk produk keahlian seperti 88VIP, kad bulanan penjimatan wang maya, sampul merah maya, dan alat pedagang yang dapat membantu pertumbuhan pengguna dan pengurusan produk kedai.

Di peringkat ahli perniagaan, Dai Shan menubuhkan pusat operasi dan pembangunan industri, yang diuruskan oleh Cui Xue. Ini adalah perniagaan utama Taobao dan Tmall, mengintegrasikan lebih dari selusin bidang utama yang diliputi oleh dua platform pada masa lalu, serta perniagaan seperti Juhuasuan () dan Daily Trading ().

Di peringkat platform, pusat strategi dan operasi platform akan dilancarkan, yang dikendalikan oleh Sihan. Pusat ini bertanggungjawab untuk membangun dan mengendalikan alat dan penyelesaian untuk operasi perniagaan, pemasaran, dan pencarian seperti aplikasi mudah alih Qianniu () untuk penjual e-dagang untuk mengatur kedai dalam talian. Pusat ini juga akan membentuk pasukan yang bertanggungjawab untuk pertumbuhan perniagaan kecil dan sederhana.