Alibaba mengambil bahagian dalam melancarkan program amal untuk orang cacat penglihatan

Pada Forum Kebolehaksesan Maklumat China ke-17 yang diadakan pada 28 Julai,Alibaba, China Braille Library, dan Zhejiang University bersama-sama melancarkan “Light Reading Project 2.0,”Ini akan membantu golongan cacat penglihatan menikmati perkhidmatan kebudayaan dengan lebih baik.

Pada masa ini, terdapat lebih daripada 17 juta orang cacat penglihatan di China. Pada bulan Disember 2020, ketiga-tiga pihak bersama-sama melancarkan “Light Reading Project”, yang merangkumi sumbangan pembesar suara pintar Tmall Genie kepada orang cacat penglihatan, pelancaran teater tanpa halangan di platform video Youku, dan output teknologi pengecaman watak optik. Setelah satu setengah tahun, ketiga-tiga pihak kini bersama-sama melancarkan penyelesaian versi 2.0.

Perpustakaan Braille China adalah institusi penting bagi kerajaan untuk menyediakan perkhidmatan kebudayaan awam untuk orang buta. Alibaba Cloud akan menyediakan sumber penyimpanan dan pengkomputeran percuma untuk sumber budaya seperti buku audio, e-buku, dan filem tanpa halangan di muzium untuk memudahkan penggunaan dalam talian oleh orang cacat penglihatan.

Memandangkan ketidakselesaan orang cacat penglihatan untuk meminjam buku fizikal yang direka khas untuk mereka, Cainiao Network, platform logistik Alibaba, menyediakan perkhidmatan penghantaran dari pintu ke pintu secara percuma dan menyedari pesanan tanpa halangan melalui teknologi canggih.

Rancangan Pembacaan Ringan 2.0 juga akan mempromosikan penerapan teknologi digital secara inklusif di kalangan golongan cacat penglihatan. Pasukan bantuan buta dari Pusat Pembangunan Teknologi Perisian Inovatif Universiti Zhejiang dan Alibaba Damo College telah membuat kejayaan besar dalam terjemahan Braille dengan bantuan teknologi digital seperti pengenalan Braille, pengenalan formula Braille, dan pengenalan bentuk Braille. Mereka juga telah mengembangkan sistem bantuan pintar untuk pengajaran Braille, yang dapat menerjemahkan teks Braille ke dalam bahasa Cina untuk meningkatkan kecekapan reka bentuk kertas ujian dan pemarkahan.

Lihat juga:Cainiao, anak syarikat Alibaba, akan membina sistem logistik kecemasan dengan 17 organisasi kebajikan awam

Di samping itu, Alibaba dan Universiti Zhejiang akan bersama-sama mempromosikan penggunaan sistem ujian pematuhan kebolehaksesan APP secara meluas dalam industri Internet. Sistem ini mengintegrasikan teknologi seperti kecerdasan buatan, interaksi manusia-komputer, dan kolaborasi tepi awan, dan secara automatik dapat mengesan tahap kebolehaksesan aplikasi mudah alih dengan ketepatan yang tinggi.