Alibaba melantik dua pengarah bebas untuk meningkatkan lagi tadbir urus korporat

Alibaba Group mengumumkan pada 4 OgosLi Yunlian, Pengerusi Hysan Development Co., Ltd. dan Jiang Bingrong, bekas Pengerusi Ernst & Young China, dilantik sebagai pengarah bebas lembaga pengarah syarikat itu berkuat kuasa hari ini.

Berikutan pelantikan tersebut, lembaga gergasi teknologi China kini terdiri daripada 12 pengarah, termasuk tujuh pengarah bebas. Bilangan ahli lembaga wanita meningkat kepada tiga. Menurut Bursa Saham Hong Kong, kepelbagaian dewan Alibaba mendahului rakan teknologi domestiknya dan mendahului purata 15.8% syarikat tersenarai di Hong Kong.

Irene Lee telah menjadi ketua eksekutif Hysan Development Limited, sebuah syarikat tersenarai di Bursa Saham Hong Kong, sejak Mac 2012. Li adalah pengerusi bebas bukan eksekutif Hang Seng Bank Limited, sebuah syarikat tersenarai di Bursa Saham Hong Kong. Dia juga berkhidmat sebagai pengarah pelbagai syarikat swasta dan tidak tersenarai.

Wu Bangguo kini berkhidmat sebagai pengarah bukan eksekutif bebas dan pengerusi jawatankuasa audit beberapa syarikat awam, termasuk Ping An Insurance (Group) Co., Ltd., Beijing Airdoc Technology Co., Ltd. dan China International Capital Corporation.

“Pelantikan pengarah bebas baru adalah sebahagian daripada pengukuhan tadbir urus korporat Alibaba yang berterusan,” kata Zhang Yong, Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Alibaba. Kedua-dua Irene dan Albert adalah pemimpin yang dihormati dengan pemahaman dan pengalaman berharga di pasaran global termasuk tanah besar China dan Hong Kong. Saya percaya Alibaba akan mendapat banyak manfaat daripada pandangan mereka, terutamanya memandangkan rancangan kami untuk penyenaraian dua peringkat di Hong Kong untuk mengembangkan dan mempelbagaikan lagi asas pelabur kami. “

Irene Yun-Lien Lee berkata, “Saya telah memfokuskan karier saya untuk menjalin hubungan yang mendalam dengan pengguna dengan merancang destinasi entiti rohani teratas di mana orang bekerja, berbelanja dan bermain. Saya merasa terhormat berada di dewan Alibaba“.

“Saya gembira dapat bergabung dengan dewan Alibaba,” kata Wu. “Dengan aplikasi Alibaba untuk menjadikan Hong Kong sebagai tempat penyenaraian utama yang lain, saya berharap pengalaman saya di pasaran modal Hong Kong dan Greater China dapat diterapkan pada usaha syarikat untuk mencapai kecemerlangan”.

Lihat juga:Alibaba mencari penyenaraian pertama di Bursa Saham Hong Kong

Di samping itu, pengarah bebas syarikat, Tung Chee Hwa, tidak akan mencari pemilihan semula selepas berakhirnya tempoh semasa, yang akan berakhir pada mesyuarat pegangan saham tahunan syarikat pada akhir tahun ini. Dong telah berkhidmat sebagai pengarah bebas lembaga pengarah syarikat sejak September 2014.

“Kami dengan tulus mengucapkan terima kasih kepada Dong atas sumbangannya yang berharga dan sokongan penuh kepada Alibaba, yang mencerminkan standard perkhidmatan dan komitmen tertinggi,” kata Zhang.