Aim Vaccine, syarikat vaksin swasta terbesar di China, memohon IPO di Hong Kong

Bursa Saham Hong Kong mendedahkan pada 12 September bahawa Aim Vaccine Co., Ltd.,Hantar permohonan IPO ke Papan Utama Bursa Saham Hong Kong, Goldman Sachs, CICC, China Securities International dan Macquarie Group sebagai penaja bersama.

Ini adalah kali kedua vaksin AIM telah memohon IPO di Hong Kong. Percubaan pertamanya adalah pada 30 Jun. Pada bulan Mei tahun lalu, vaksin AIM menyelesaikan pusingan pembiayaan Pra-IPO, yang dilaburkan oleh PricewaterhouseCoopers Capital, Everest VC, dan Lancheng Investment. Disember lalu, vaksin AIMMenandatangani perjanjian panduan penyenaraian dengan China Securities Securities, dengan tujuan untuk disenaraikan di Pasar Bintang Bursa Saham Shanghai. Syarikat itu kemudian menamatkan perjanjian kaunseling pada bulan Jun dan sebaliknya menyerahkannya ke Bursa Saham Hong Kong. Pada pertengahan bulan Julai tahun ini, laman web Bursa Saham Hong Kong menunjukkan bahawa permohonan syarikat itu “gagal” dalam tinjauan awal dan “dikembalikan.”

Prospektus Aim Vaccine September menunjukkan bahawa ia adalah kumpulan vaksin swasta terbesar di seluruh rantaian industri. Pada tahun 2020, ia mencapai pengeluaran besar-besaran kira-kira 60 juta dos, menjadikannya pengeluar vaksin kedua terbesar di China selepas China Biotechnology Group (CNBG), anak syarikat Sinopharm Holdings.

Maklumat dari China Insight Consulting menunjukkan bahawa vaksin AIM adalah satu-satunya syarikat vaksin China dengan semua lima teknologi platform vaksin manusia yang terbukti, termasuk teknologi platform vaksin bakteria, virus, gen, sindikasi dan mRNA.

Lihat juga:China VC Weekly: Vaksin COVID dan aksi kereta elektrik pertama Xiaomi

Prospektus juga menunjukkan bahawa China adalah pasaran vaksin kedua terbesar di dunia. Hasil jualan di China menyumbang 15.5% daripada pasaran global. Skala pasaran vaksin China telah meningkat dari 25.1 miliar yuan pada tahun 2015 menjadi 64 miliar yuan pada tahun 2020, dan diharapkan mencapai 207.1 miliar yuan pada tahun 2030 (kecuali vaksin mahkota baru), kadar pertumbuhannya lebih cepat daripada pasaran global.