AI Unicorn 4Paradigm merancang untuk disenaraikan di Hong Kong

Pada 29 Julai, Jabatan Antarabangsa Suruhanjaya Pengawalseliaan Sekuriti China mendedahkan bahan kelulusan IPO luar negara yang dikemukakan oleh syarikat teknologi kecerdasan buatan Beijing 4Paradigm. Sekiranya bahan tersebut diterima, 4Paradigm akan segera menyerahkan prospektus ke Bursa Saham Hong Kong.

Pada awal Ogos 2020, pengasas dan CEO firma Dai Wenyuan mengatakan, “4Paradigm secara aktif mencari peluang penyenaraian di pasar bintang. Tidak ada jadual waktu yang jelas untuk disenaraikan, tetapi sudah ada dalam agenda.”

4Paradigm melancarkan pusingan pra-IPO pada Oktober 2020. Pada masa itu, beberapa media melaporkan bahawa syarikat itu telah merancang untuk mengajukan IPO pada akhir tahun 2020 atau suku pertama 2021. Lokasi penyenaraian yang diharapkan syarikat itu belum dimuktamadkan dan sedang dipertimbangkan di Amerika Syarikat dan Hong Kong.

Ditubuhkan pada tahun 2014, 4Paradigm adalah platform kecerdasan buatan dan penyedia perkhidmatan teknologi. Syarikat ini terutama menggunakan AI untuk membantu pelanggan meningkatkan dengan bijak, mempercepat proses transformasi industri tradisional, dan meningkatkan kecekapan operasi perniagaan.

Hingga kini, 4Paradigm mempunyai lebih dari 8,000 pelanggan, termasuk Industrial and Commercial Bank of China, China Merchants Bank, PetroChina, Parkson China, Pasaraya Yonghui, Ruijin Hospital, dll., Dan sekitar 12,000 projek telah dilancarkan.

Kewangan adalah segmen perniagaan penting syarikat. 4Paradigm bekerjasama dengan lebih daripada 80% bank perdagangan milik negara dan saham bersama di China. Semasa wabak ini, syarikat juga turut serta dalam pencegahan dan kawalan wabak, pemeriksaan dan pengesanan.

Menurut Tianyan Check, sistem maklumat perusahaan, data perniagaan dan pertanyaan kakitangan pengurusan, hingga kini, 4Paradigm telah menyelesaikan 11 pusingan pembiayaan. Sequoia China, ZTE Venture Capital, Yuexiu Industrial Fund, Lenovo Capital, Incubator Group, dan Qingfeng Capital semuanya turut serta.

4Paradigm juga merupakan kali pertama lima bank milik negara, termasuk Bank Perindustrian dan Komersial China, Bank Pertanian China, Bank of China, Bank Pembinaan, dan Bank Komunikasi, telah melabur dalam saham. Seawal pusingan pembiayaan C + pada April 2020, penilaian 4Paradigm setinggi AS $2 bilion.

Lihat juga:Unicorn kecerdasan buatan China 4Paradigm mengumpulkan AS $230 juta dengan penilaian pasca hampir AS $2B

Laman web rasmi syarikat menunjukkan bahawa tiga daripada empat pengasas telah bekerja di Baidu dan dua telah bekerja di Huawei.