AgTech XAG mengurangkan pelepasan karbon sebanyak 960,000 tan pada tahun 2021

Menurut Smart AgrotechnologyLaporan Tanggungjawab Korporat XAG 2021, syarikat itu menjimatkan 30.6 juta tan air dan 360 juta liter bahan bakar sepanjang tahun ini. Menurut laporan, pada 2021, ia juga mengurangkan 10.43 juta tan kerugian tanaman dan 960,000 tan pelepasan karbon melalui penggunaan dron dan kenderaan tanpa pemandu pertanian, meningkatkan kecekapan pengeluaran pertanian.

Ditubuhkan pada April 2012, XAG memberi tumpuan kepada pengenalan robotik, kecerdasan buatan dan teknologi tenaga baru dalam industri pertanian. Perniagaan utama syarikat merangkumi penyelidikan dan pengembangan, pembuatan dan penjualan peralatan dan sistem pengurusan pertanian pintar, termasuk drone dan kenderaan tanpa pemandu pertanian dan peralatan IoT. Dan menyediakan perkhidmatan teknikal yang berkaitan.

Syarikat itu cuba mengumpulkan peta ladang pertanian dengan drone penginderaan jauh, dan menggunakan drone dan kenderaan tanpa pemandu untuk beroperasi dengan tepat mengikut laluan. Dengan menggunakan tinjauan dan pemetaan pintar ini, pembenihan, pembajaan, dan penyemburan titik tetap dapat direalisasikan.

Dalam proses menggunakan drone dan kenderaan tanpa pemandu untuk membajak musim bunga, sistem ini dapat menyemai benih secara langsung di sawah, menghilangkan keperluan untuk menanam anak benih dan menanam anak benih. Ia boleh membuat pembenihan lebih tepat dan seragam, dan kecekapan operasi adalah 30 kali operasi manual.

Lihat juga:China memperkenalkan langkah pengurangan karbon dan pencemaran

Menurut pengasas bersama XAG, Justin Gong, langkah pertama syarikat itu untuk menjadi syarikat teknologi pertanian adalah dengan mewujudkan ‘superfarm’ (ladang super). Super Farm terdiri daripada lima bahagian: “Super Padi”,” Super Orchard”, Bidang Eksperimen Pertanian Pintar, Hutan dan “XLOFT”. Matlamat sawah super adalah “tanpa pemandu” dalam keseluruhan proses penanaman padi. Syarikat itu ingin menguji bagaimana untuk meningkatkan kecekapan kebun dan kebun teh di kebun supernya, sambil mengesahkan produk dan teknologi baru dalam bidang ujian pertanian.

XAG secara beransur-ansur bereksperimen dan mempromosikan pertanian pintar melalui bidang eksperimen. Pada bulan April 2021, di ladang kapas 30 kilometer persegi dari Korla, kaki selatan Pergunungan Tianshan, China, dua pekerja XAG cuba menguruskan 3,000Mu(2 km2) ladang kapas dan program ladang super eksperimen. Selepas penuaian musim luruh, ladang kapas super menjimatkan 60% kos buruh, 900,000 tan air, 31% baja kimia, dan 36% racun perosak.