A16z Crypto melancarkan rangka kerja pelesenan NFT percuma

Oleh kerana pelanggaran hak cipta telah menyebabkan kekeliruan besar mengenai lesen NFT dan pelbagai masalah undang-undang lain, unit penyulitan firma modal teroka Andreessen Horowitz (Andreessen Horowitz) kini berpendapat sudah waktunya untuk melancarkan satu set lesen baru yang dirancang khusus untuk NFT.

Ramai orang membeli NFT untuk memiliki avatar, karya seni atau sebilangan besar output kreatif lain. Apabila mereka membeli NFT hari ini, mereka biasanya membeli ID tag, serta metadata yang “menunjuk” atau merujuk kepada fail kandungan lain. Dalam kebanyakan kes, ini menyebabkan kekeliruan mengenai hak pembeli NFT.

SepertiJawatan blog pada 31 OgosPenyulitan a16z telah mengeluarkan satu set lesen “No Evil” percuma dan terbuka yang direka khas untuk NFT dan diilhamkan oleh karya Creative Sharing.

“Tidak boleh melakukan kejahatan” adalah prinsip panduan dalam Web 3 (dan improvisasi slogan “Jangan melakukan kejahatan” yang dipromosikan oleh Google), yang berasal dari paradigma pengkomputeran baru: blockchain adalah komputer yang dapat membuat komitmen yang kuat dan tidak dikendalikan oleh manusia.

“Lesen yang tidak boleh jahat” memperluaskan prinsip ini kepada NFT dengan mengkodifikasikan hak pencipta, pembeli dan penjual NFT secara telus supaya setiap pihak mempunyai pemahaman umum mengenai hak yang berkaitan dengan pemilikan NFT. Menggunakan projek yang tidak boleh menjadi lesen jahat dapat menjadikan ekosistem NFT lebih tidak boleh dipercayai, memberikan pemegang garis dasar minimum untuk hak dunia nyata standard, dengan itu menyelaraskan pemilikan dunia nyata dan pemilikan rantai.

Lesen yang tidak boleh jahat secara eksplisit menggariskan hak pembeli terhadap karya seni NFT mereka, termasuk sama ada hak tersebut eksklusif, sama ada ia termasuk hak komersial, dan sama ada mereka membenarkan pembeli mengubah, menyesuaikan dan membuat derivatif dari karya seni yang mereka beli.

Lihat juga:NFT Mingguan: Masa Depan Inovasi Meta-Universe China

Lesen-lesen ini boleh didapati secara percuma oleh masyarakat. Syarikat itu mengupah peguam untuk membantu menggariskan enam tahap pelesenan, bahasa yang disediakan diFijiphilippines. kgmBagi mereka yang ingin mengambilnya.