16,000 permohonan tanda dagangan Yuan Universe

Sebagai tindak balas kepada temu bualSurat khabarPada hari Isnin, Pentadbiran Harta Intelek Negeri China mengatakan telah menerima sekitar 16,000 permohonan untuk tanda dagangan Cina dan Inggeris yang berkaitan dengan Meta-Universe dalam pangkalan data tanda dagangannya.

Pihak Berkuasa juga secara khusus menegaskan bahawa ia tegas menentang dan menindak pendaftaran tanda dagangan yang berniat jahat, seperti mengikuti topik trend dan menimbun tanda dagangan tanpa tujuan yang jelas untuk digunakan. Apabila memohon pendaftaran cap dagang, pemohon akan mematuhi undang-undang dan prinsip niat baik, dan tidak boleh bertujuan untuk membahayakan kepentingan awam atau mengganggu perintah proses pendaftaran cap dagang.

Sebagai pembawa integrasi dunia maya dan dunia nyata, meta-alam semesta mengandungi peluang besar dalam bidang media sosial, kandungan, permainan, dan pejabat. Ia dianggap sebagai ekosistem Internet baru yang dihasilkan oleh penyatuan pelbagai teknologi baru seperti blockchain.

Pada separuh kedua tahun 2021, konsep meta-alam semesta terus memanas. Banyak pengeluar domestik, termasuk Tencent, platform perkongsian hidup Xiaohongshu, dan platform video iQiyi, telah melamar sejumlah tanda dagang yang berkaitan dengan YuanUniverse, tetapi tidak ada yang berjaya.

Lihat juga:China NFT Weekly: Bingdundun NFTS!

Di samping itu, laman web rasmi Jawatankuasa Industri Meta-Universe Persatuan Komunikasi Bergerak China dilancarkan hari iniPerjanjian Perindustrian di Kawasan Internet Baru, Dicadangkan bahawa perniagaan meta-alam semesta harus didasarkan pada melayani ekonomi sebenar. Perjanjian itu mencadangkan bahawa spekulasi modal menggunakan konsep meta-alam semesta harus ditentang untuk mencegah gelembung pasaran.